Publicat de: Energetic Târgu Jiu | decembrie 11, 2009

Absenţele, pedepsite prin muncă în folosul comunităţii # Chiulangiii mătură în curtea şcolii

Unele licee bucureştene, dar şi din ţară pedepsesc elevii care chiulesc, fu­mea­ză, de­te­rio­rează bunuri ale şcolii sau nu se supun instrucţiuni­lor da­te de profesori cu munca so­cia­lă. Elevii vor face ac­ti­vi­tăţi precum măturat prin şcoală, gre­blat în curtea şco­lii, plantat pomi şi flori sau in­tro­du­ce­rea de date în calculator.

Fiecare liceu a adoptat un regulament propriu de ordine interioară, por­nind însă de la Regula­men­tul de Or­ganizare şi Funcţionare a Unităţilor de În­vă­ţământ Preuniversitar, elaborat de Ministerul Edu­caţiei. Una dintre sanc­ţiunile propuse de minister e eli­­mi­narea de la cursuri pentru o pe­ri­oa­­dă de 3-5 zile. Elevii aflaţi în această si­­tu­aţie vor trebui să se prezinte la şcoa­­lă, în acest timp, pentru a des­fă­şu­ra alte ti­puri de activităţi în cadrul in­sti­tu­ţiei. Mi­niste­rul Educaţiei nu preci­zea­ză în re­gulament specificul acti­vi­tă­­ţi­lor, doar că acestea sunt stabilite de di­­rec­tor la propunerea consiliului clasei.

Liceul „Jean Monnet“ are clienţi fideli la măturat.  De exemplu, la Liceul Teoretic „Jean Monnet“, din Capitală, chiulangiii sunt pedepsiţi cu diverse munci în ca­drul instituţiei, dar şi prin curtea şcolii.

Pe elevii care chiulesc frecvent îi pu­nem la treabă şi avem ce le da de lucru. I-am pus să grebleze în grădina din faţa şcolii, să îngrijească florile, să plan­teze copăcei şi la măturat prin şcoa­lă“, ne-a spus directoarea liceului, Ele­na Ţicoş. În Regulamentul de or­di­ne interioară al liceului, la articolul 81 se menţionează: „Elevii care vor fi prinşi chiulind de la ore vor efectua munci în folosul comunităţii (curăţe­nie în curtea şcolii, pe holuri); ab­sen­ţe­le vor fi înregistrate ca nemotivate şi vor duce la diminuarea notei la pur­ta­re“. De asemenea, Elena Ţicoş ne-a men­ţionat că, în general, are „clienţi“ fi­deli care se pretează la astfel de munci prin şcoală.

Elevii, „închişi“ în bibliotecă. La Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, din Bucu­reşti, situaţia stă altfel. Elevii sanc­ţionaţi cu elimina­rea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile sunt supuşi al­tor tipuri de activităţi prin şcoală, pri­mind nişte pe­depse mai blânde. „Nu putem să-i punem la măturat sau la spălat pe jos, pentru că este o muncă destul de înjositoare. Noi îi trimitem la biblioteca şcolii, unde fac o bază de date cu toate cărţile aflate în biblio­tecă, pur şi simplu le introduc într-un program“, ne-a de­cla­rat directorul co­le­giu­lui, Sever Popa.

 Munca este cea mai blândă sancţiunePedeapsa cu munca în folosul comunităţii este unul dintre paşii înainte fă­cuţi de şcoala românească, susţine Sve­tlana Preoteasa, fost secretar de stat în Mi­nisterul Educaţiei. „Din păca­te, foarte puţine şcoli aplică aceste sanc­ţiuni, iar cele mai multe sunt re­con­­diţionările cărţilor din biblioteci şi cu­răţenie pe co­ri­doarele şcolii. Ar trebui să existe o legătură foarte strânsă între şcoli şi primării, pentru ca elevii care au fost prinşi chiulind să lucreze în bibliotecile judeţene, în spitale şi la curăţenie în parcuri. Scăderea notei la purtare nu îi afectează pe foarte mulţi. După părerea mea, munca în folosul co­munităţii ar trebui reglată în funcţie de gravitatea abaterii, adică să existe o cla­sificare a acestei sancţiuni. În toate ţă­rile, aceasta este cea mai blândă sanc­ţiune care i se poate da unui elev pen­tru chiul“, ne-a precizat Svetlana Preoteasa.

De cealaltă parte, purtătorul de cu­vânt de la Inspec­to­ratul Şcolar al Mu­ni­cipiului Bucureşti, Marian Ba­nu, ne-a declarat că sancţiunile care im­pli­că munca elevilor prin licee sunt con­siderate un abuz, iar directorii nu ar avea voie să stabilească astfel de re­guli la nivelul şcolilor.


Responses

  1. Nu prea sunt de acord,adica daca eu chiulesc de la 1 ora sa nu dau lucrare sau sa ma asculte ,trebuie sa vin 3 zile sa matur sa spal,sau cine stie ce sa mai fac?nu mersi,odata ce am intrat la un liceu de stat,el trebuie sa ma sustina,nu eu pe el ,dar sa zicem ca se aproba,ce mati pune sa fac? sa greblez asfaltul ,pentru ca noi nu avem spatii verzi,poate sa matur frunzele de pe alee,asta ar fi una dintre pedepse,bibleoteca,nici sa nu mai vorbesc ,nu avem asa ceva.

  2. draga octavian, eu te-as pune sa faci linute ca la gradinita. m-ati, nu mati. vezi ce se intampla daca chiulesti la prea multe ore?

  3. nu existe pedepse care sa ne determine sa nu mai chiulim.romanul e prea smecher ca sa nu poata sa o „scalde” cumva.

  4. gabriela ,ai postat si u din plictiseala? era vb de chiulit,nu de cata romana stiu eu .

  5. octavian, am postat ca sa intelegi ce repercursiuni are asupra ta chiulul de la ora de limba romana.

  6. cand o sa vad un elev de la Liceul „Jean Monnet“ atunci cred ca o sa matur si eu toata curtea cel mai amuzant articol de pana acum elevii ar trebui sa vina la scoala din placere cum e in SUA nu de frica maturii cum cica o sa fie la noi


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: